top of page

Leer van mijn Lightroom-fouten.

Mijn iMac was de laatste tijd zó traag, zeker tijdens het werken in Lightroom, dat ik hulp heb ingeschakeld. Hoe goed ik ben in creatief werken, connectie aangaan en werken op gevoel, zo slecht ben ik op technisch gebied. Daarom schakelde ik Kaylee Helpt in om me te helpen bij mijn slome iMac. Wat bleek? Gedeeltelijk lag het wel aan het werkgeheugen van mijn iMac, maar gedeeltelijk lag het ook aan mijn werkwijze in Lightroom. Hopelijk heb je iets aan mijn inzichten en kun je hierdoor jouw eigen werkproces versnellen.
Wat deed ik "fout" met het werken in Lightroom?

Fout # 1: Foto's bewerken vanaf mijn externe harde schijf. Ik zet van iedere reportage een kopie op mijn computer zelf en eentje op een externe harde schijf. Je kunt beter je foto's direct vanaf je computer in Lightroom bewerken, dan vanaf je externe harde schijf. Dit zorgt namelijk weer voor een extra contactpunt oftewel een vertragingsweg.

Fout # 2: Ik maakte geen catalogussen aan in Lightroom, maar werkte enkel met mapjes. Dit zorgde ervoor dat ik duizenden (ik durf het echte aantal gewoon niet te noemen, oke ik moet eerlijke zijn, komtie... bijna 240.000) foto's in mijn Lightroom had staan. Ze stonden er niet letterlijk in, omdat het ook foto's waren die op oude harde schijven staan. Maar Lightroom blijft steeds naar ze zoeken en wordt daardoor ook weer langzamer.

Fout # 3: Ik importeerde alle RAW-beelden van een reportage en maakte mijn selectie in Lightroom. Vervolgens bleven alle beelden dan ook in Lightroom staan, voor het geval dat ik toch nog een ander beeld nodig had. In de praktijk kan ik makkelijk al een groot gedeelte van mijn RAW beelden verwijderen, omdat ik die toch never nooit meer zal gebruiken.


Snellere Lightroom Workflow Kaylee gaf me tips over hoe ik mijn Lightroom workflow kan verbeteren. Op dit moment ben ik mezelf deze workflow eigen aan het maken. Daarnaast plan ik nu voor mezelf in dat ik iedere maand mijn downloads leeg en .dmg bestanden verwijder. Deze kun je altijd na het installeren van software meteen verwijderen, want die heb je namelijk niet meer nodig. Op dit moment ben ik nog druk bezig met het verwijderen van veel oude bestanden, waar stiekem best veel tijd in gaat zitten. Hopelijk heb je wat aan deze blog, zodat je niet net als ik al deze extra tijd kwijt gaat :) En FYI deze blog is niet gesponsord door Kaylee, maar ze verdient uiteraard wel alle credits voor de tips!


Wauw, wat leuk dat je deze blog hebt gelezen! Heb je vragen over deze blog of over het volgen van een mentorsessie waarbij ik je help met het werken aan jouw bedrijf, doelen en dromen? Mail me dan via info@cheryllvanweert.com en hopelijk spreek ik je snel. Liefs, Cheryll


Comments


bottom of page