top of page

8 onmisbare eerste stappen voor startende ondernemers

Van je hobby je werk maken? Hell YES! Omdat het voor sommige creatieve ondernemers lastig is om te weten waar je transformatie van “ik doe het er in de weekenden bij voor vrienden” naar “ik run mijn eigen business vanuit mijn passie” begint, geef ik je hier 8 eerste stappen die je kunt zetten met handige tips!


  1. Inschrijven Kamer van Koophandel.

  2. Opbouwen portfolio: zorg dat je beeldmateriaal hebt van je werk. Als fotograaf zal dat eigen fotomateriaal zijn. Maar deze stap is ook belangrijk voor alle andere creatieve ondernemers: leg je werk vast! Van een opgemaakt bruidje (visagist) tot een bord vol lekkernijen (cateraar), van een mooie tas (fashiondesigner) tot een schilderij (kunstenaar): je klanten willen weten wat jouw stijl is en wat ze kunnen verwachten.

  3. Website maken: een handig overzicht voor jouw klanten met jouw aanbod. Heel goed dat je een Instagram account hebt opgezet, maar je hebt echt een website nodig waar je al je klanten naar kunt verwijzen. Hier kunnen zij alle informatie overzichtelijk vinden: jouw portfolio, jouw prijzen en meer informatie over jou. En geen zorgen, dit hoeft niet veel geld te kosten én je hoeft er geen gekke codes voor te weten. Bekijk hier een fijne website aanbieder voor beelddenkers mét gratis templates.

  4. Administratie doen. Bah, super saai, ik weet het. Maar je zult een systeem moeten hebben, zodat je klanten je kunnen betalen. Bekijk hier een handig systeem dat je helpt bij het opzetten van facturen en je belastingaangiftes makkelijker maakt.

  5. Merknaam bedenken: onder welke naam ga je handelen? Hier kan ik een hele mentorsessie mee vullen! Maar om je nu vooruit te kunnen helpen, geef ik je hierbij een oefening. Neem een pak post-its en schrijf alles op dat bij jouw bedrijf hoort: welke diensten bied je aan, waarom ben je dit bedrijf begonnen, welk gevoel wil je dat jouw klanten krijgen, etc. Ga dan schuiven met de post-its, waardoor er verschillende potentiële namen zullen ontstaan. Maak voor jezelf een top drie en hang deze op je wc deur. Iedere dag haal je er eentje weg en viola: jouw merknaam is geboren! Maak er daarna een mooi logo van, om jouw merk echt te vestigen. Even een sidenote: check wel even of de merknaam niet al in gebruik én laat je merknaam inschrijven in een register om juridische conflicten te voorkomen.

  6. Online en offline visitekaartjes uitdelen. Op het begin zullen je klanten vaak vrienden en familie zijn, maar daarna zullen ze via via komen binnendruppelen. Het is zó belangrijk dat ze na een eerste contact (ze komen jouw werk tegen op de Instagram pagina van een vriend of je spreekt iemand op een feestje over je werk) weten hoe ze je kunnen onthouden. Zorg er dus voor dat je ze naar je website kunt verwijzen. Dit doe je offline door een letterlijk visitekaartje af te geven en online door sociale media accounts zoals Instagram.

  7. Doelen stellen. Stel voor jezelf 3 doelen waar je dit jaar aan wilt werken, zodat je weet waar je als eerste mee aan de slag kunt. Where focus goes, energy flows! Wil je volgend jaar je eerste bruiloft fotograferen? Dan zul je dit jaar portfoliowerk willen aanbieden, omdat toekomstige bruidsparen nu al aan het zoeken zijn voor een fotograaf. Wil je volgend jaar twee volle dagen per week in je eigen kapsalon werken naast nog een jaartje voor je baas te werken? Beslis dan nu welke dagen je voor jezelf wilt gaan werken en communiceer dit met je baas. Ga nú al aan de slag met het invullen van die dagen, ook al heb je nog geen eigen salon. Je kunt beginnen met die dagen te vullen met klanten aan huis en met bovenstaande punten uit te werken. Maar blok die dagen alvast voor jouw bedrijf, want anders werk je over vijf jaar nog voor die baas.

  8. Acquisitie. Acqui-watte? Een fancy woord voor het binnenhalen van klanten. Bijna nooit beslist een klant in één keer of ze bij jou een dienst willen afnemen. Meerdere onderzoeken laten zien dat ze gemiddeld 7 contactpunten nodig hebben om een dienst af te nemen. Zorg er dus voor dat ze je via meerdere kanalen voorbij zien komen. 3 handige acquisitie tips voor op Instagram: 1) Blok iedere week een half uur in je agenda om te reageren op accounts en posts van toekomstige klanten. Nee, niet enkel scrollen, maar actief gaan volgen en inhoudelijk reageren. 2) Stuur iedere nieuwe volger op Instagram een persoonlijk berichtje. Ze hebben je ergens voorbij zien komen en zijn je gaan volgen. Dat was het eerste contactpunt. Maak het nu persoonlijk en stuur ze een berichtje: bouw aan de connectie met je klanten. 3) Blok iedere week een half uur om Instagram posts in te plannen. De ene week heb je misschien maar inspiratie voor één post, terwijl je de week erop voor iedere dag een inspirerende foto of tekst kunt delen. Deze tip deel ik bewust als laatste, omdat je vast al wel foto's van je werk online deelt. Maar de andere twee stappen zijn ook echt zó belangrijk. Niet overslaan dus ;)


Wauw, wat leuk dat je deze blog hebt gelezen! Heb je vragen over deze blog of over het volgen van een mentorsessie waarbij ik je help met het werken aan jouw bedrijf, doelen en dromen? Mail me dan via info@cheryllvanweert.com en hopelijk spreek ik je snel. Liefs, Cheryll



Comments


bottom of page