top of page

Hoe zet ik een online cursus op?

In de afgelopen maanden heb ik twee online cursussen opgezet. De transformatie van een offline naar een online bedrijf is in deze quarantaine-periode super fijn om toch een bron van inkomsten te houden. Ik deel graag mijn struggles en hoogtepunten met je in deze blog en toon je hoe je in 5 dagen jouw eigen cursus kunt maken.


Mijn allereerste ervaring:

Geïnspireerd door Pippi Langkous: "ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan" begon ik aan mijn allereerste cursus: Fotografiecursus voor Beginners. Oeff.. ik begon met mega veel energie aan dit nieuwe idee, toevallig nog vóór de hele Coronacrisis. Ik dacht zelf aan een minicursus, maar toen ik opschreef wat ik allemaal wilde delen, werd het al snel een volledige fotografiecursus. In plaats van drie weken lang iedere week 1 video op te nemen met een opdracht, besloot ik tijdens het schrijven van de cursus dat ik drie weken lang iedere dag een nieuw onderwerp wilde delen. Kort, simpel en behapbaar.


Ruis

Ik had de eerste week van mijn cursus uitgeschreven, toen ik samen met mijn stagiaire 1 dag had geblokt om die eerste week te filmen. We hebben die dag maar 4 filmpjes kunnen opnemen, waaronder een introfilmpje. Dus uiteindelijk maar 3 dagen aan cursusmateriaal. Wat was nu het probleem? De camera's waarmee ik fotografeer (Canon EOS 5D mark III) zijn wat minder geschikt voor film. Of in ieder geval, voor mensen die geen verstand hebben van film. Ik heb wel verstand van het maken van beeld en het vertellen van een verhaal, maar ik struikelde vooral over het opnemen van het geluid. Ik probeerde nog een andere camera (mijn oude Canon 600D), maar die gaf net zo veel ruis als de eerste camera. Wat hebben we hier veel uren in gestopt zeg, om dit te verhelpen. Online onderzoek (wat ons niet zoveel bracht), twee verschillende microfoons (Røde opzetmicrofoon en een interviewmicrofoontje), videobewerkingsprogramma's, het geluid loskoppelen via ruisreductieprogramma's en later weer eronder zetten, echt.. van alles! Maar ik hoorde die irritante ruis nog steeds. Wel stukken minder, maar als creatieve maker vind ik het hinderlijk. Om mijn innerlijke strijd tegen perfectionisme te stimuleren, ben ik in week 2 van mijn cursus verder gegaan met het opnemen via een Iphone. Ohh zó veel relaxter en geen ruis! Voor nu was dit prima, maar op een later moment wil ik wel uitzoeken hoe ik dit beter kan aanpakken.


Instagram error

Het opnemen van de filmpjes met een Iphone voelde ook persoonlijker dan tegen een camera op een statief, raar maar waar. Helaas liep ik alsnog tegen hindernissen aan: het tijdrovende opsplitsen van minutenlange video's in Stories van 15 sec deed ik via de app Cutstory (want langer dan een minuut kun je niet delen via IG Stories). En door het delen van mega veel korte filmpjes liep Instagram vaak vast en liepen Stories door elkaar heen. Zo irritant. Dit gebeurde niet eenmaal, maar meermaals. Daarom koos ik ervoor om mijn filmpjes te uploaden via IGTV en deze te delen in de feed. Mega handig!


Tijd

Uiteindelijk ben ik zo'n 4 fulltime weken bezig geweest met het opzetten van deze cursus. Dat is achteraf gezien te veel, gelet op wat ik qua omzet draaide. Als ik de cursus nu vaker zou kunnen gebruiken, dan viel het allemaal wel mee, maar dat is niet het geval. De cursisten zijn gelukkig super enthousiast over de cursus en de inhoud ervan! Ik ben alleen zelf niet tevreden met het resultaat, omdat ik verschillende manieren van opnemen heb gebruikt (doei eenheid) en er dus in de eerste week nog ruis te vinden is in de video's. Deze cursus zal ik dus vanwege kwaliteitsredenen niet nogmaals gebruiken.


Leerpunten eerste cursus

- Ik ben een fotograaf, geen videograaf. Ik heb vooral het editen onderschat. Opnemen via Iphone is op dit moment fijner en laagdrempeliger.

- Hoeveelheid leerstof en aantal dagen verkorten. Een hele maand lang elke dag een kort filmpje is te veel om te maken voor 1 cursus, in ieder geval voor de cursusprijs.

- Langere filmpjes delen via IGTV ipv Stories.


Leren van mijn fouten

Nadat ik heel hard riep: "ik geef nooit meer een online cursus!" kreeg ik een bericht van een klant of ik niet een cursus wilde maken voor het fotograferen van baby's. Ik kreeg op dat moment positieve feedback van mijn cursisten van de eerste cursus en de struggles waren naar de achtergrond verdwenen. Ik kreeg dus weer nieuwe energie. Wat nu als ik de eerste cursus zie als een leermoment? Ik bedoel, ik leer mezelf altijd alles zelf aan. En ik ben ervan overtuigd dat als iets makkelijk is, dat er dan geen leermomenten zijn. Oke, op naar mijn tweede cursus: Cursus New Life Fotografie Voor Mama's.


Maak je eigen cursus in 5 dagen

Vol goede moed begin ik aan mijn tweede cursus en creëer ik in 5 dagen een online cursus waar ik trots op ben. Ik deel deze planning met jou, zodat je hopelijk zelf ook in 5 dagen een online cursus kunt maken!


Dag 1

- een website pagina maken over mijn cursus

- een besloten instagram pagina aanmaken

- tickets klaarzetten en de automatisering instellen dat mensen door het klikken op een knop een ticket kunnen kopen, zonder extra handeling vanuit mij

- cursus lanceren op sociale media


Dag 2

- cursus uitschrijven: 5 modules aan informatie

- tijdens het schrijven hier een mooi e-book van maken, zodat ik deze na de cursus op kan sturen naar de cursisten. Mijn e-book is dus mijn script voor het opnemen van de films.

- bewoordingen aanpassen: van 'dag 1' naar 'module 1'


Dag 3

- introductiefilmpje opnemen voor op je eigen instagram

- filmpjes opnemen


Dag 4

- filmpjes editen, ik deed dit via IMovie


Dag 5

- foto's klaarzetten voor in je feed + hoogtepunten stories

- de uren van deze dag worden verspreid over meerdere dagen, namelijk dagelijks 1 uur op je besloten instagram doorbrengen om je module online te zetten en te communiceren met je cursisten.


Leerpunten van de tweede cursus

Een super belangrijk leerpunt, dat ik dondersgoed wist maar toch niet heb toegepast: neem je lancering serieus! De lancering voorafgaand aan de cursus is zó belangrijk voor het verkopen van meer tickets! En toch heb ik er zelf maar enkele dagen de tijd voor genomen. Als ik nu nog een cursus zou opzetten, dan zou ik een maand voorafgaand al een paar keer per week de cursus noemen.


To Do volgende cursus:

- minimaal 1 maand van te voren beginnen met de lancering

- 5 dagen blokken voor het maken van de cursusWauw, wat leuk dat je deze blog hebt gelezen! Heb je vragen over deze blog of over het volgen van een mentorsessie waarbij ik je help met het werken aan jouw bedrijf, doelen en dromen? Mail me dan via info@cheryllvanweert.com en hopelijk spreek ik je snel. Liefs, Cheryll


留言


bottom of page