top of page

Sabbatical.

Als je even mocht dromen... wat zou je dan graag willen?

Helaas, maar alle clichés zijn waar... De tijd met een kleintje gaat enorm snel. Gisteren nog was Aela mijn kleine baby en nu kletst ons meisje de hele dag door. "Hoe kunnen we de tijd op pauze zetten of in ieder geval wat langzamer laten gaan?" is een vraag die steeds weer bij ons opkomt. Dat doe je denk ik door meer aanwezig te zijn op de momenten dat je samen bent en meer tijd met elkaar door te brengen. Dat is ook de reden dat we 10 WEKEN MET SABBATICAL gaan en in het buitenland gaan wonen. We halen gewoon een stukje pensioen alvast naar voren. Want waarom niet? Misschien halen we die leeftijd wel niet. We willen alles uit het leven halen en wat is nu 10 weken?

Dus we nemen in april 2023 een dikke vette pauze met z'n drietjes. Geen werk. Gewoon, om samen te zijn. Om te genieten. Ons huis zal worden bewoond door vrienden die aan het wachten zijn op hun nieuwe huis en wij zullen twee huizen huren in Spanje. Heeeeerlijk! We dromen er nu al van om daar te zijn.


Ik krijg veel vragen over hoe en wat... dus ik neem je graag mee in de stappen die wij zetten en ik maak er meteen een handige checklist van, zodat je dit zelf erbij kunt pakken als jullie besluiten deze zelfde droom na te leven.


> 12-9 maanden van te voren

 • Dromen: samen bespreken wat we willen, waar we naartoe willen en waarom we dit willen doen. Een overzichtje maken met onze dromen.

 • Locatie bepalen: wij kiezen ervoor om in de buurt van Valencia en Barcelona huizen te gaan huren. We zijn in beide steden al eens samen geweest en vinden dit hele fijne plekken.

 • Agenda blokken: we bepalen een datum en de lengte van onze sabbatical aan de hand van belangrijke data die al staan en blokken deze 10 weken in onze agenda's.

 • Vrij regelen: Vince vraagt op zijn werk vrij en regelt een paar weken onbetaald verlof. Ik zorg ervoor dat ik dit jaar voldoende verdien, zodat ik me in die periode gewoon kan blijven uitbetalen.

 • Huizen huren: via airbnb kun je op zoek gaan naar fijne huizen. Wat voor ons bepalend was: zijn dit onze droomhuizen? Zouden we hier ook echt willen gaan wonen en leven alsof het ons eigen paleisje is? We kiezen daarom voor twee plekken: 1) een appartement direct aan zee, zodat je iedere dag met een fantastisch uitzicht wakker wordt en binnen een paar meter met je voeten in het zand kunt staan; 2) een boerderijvilla met een flink stuk land erbij (ik hou van de natuur en van tuinieren), een fijne ruime keuken, eigen zwembad en genoeg kamers voor onze dierbaren die langs willen komen. Tipje: super handig interessant via airbnb is dat als je 4 weken of langer huurt, de prijs in veel gevallen automatisch zakt.

> 6 maanden van te voren

 • Je eigen huis: wij hebben vrienden die in de periode dat we weg zijn in ons huis zullen wonen. Dit vinden we fijn, zodat ons huis niet leeg staat en we kunnen vrienden helpen die een plek zochten voor de periode tussen de verkoop van hun oude huis en de aankoop van hun nieuwe huis.

 • Dromen, dromen, dromen: het komt nu echt al dichterbij. De voorpret zelf is echt al heeeerlijk! We bespreken onze dromen met familie, vrienden, collega's en klanten. Het valt me op dat veel mensen met argumenten komen waarom zij het niet zouden doen. Vaak hoor ik "oh ik kan echt niet zo lang weg bij mijn werk" of "mijn baas gaat me geen vrij geven voor zo'n lange periode" en "hoe doe je dat dan met je inkomsten?". Ik moet je zeggen, het eerste dat ik zei toen mijn vriendin Liz vorig jaar zei dat ze dit ging doen, was: "Leuk dat jouw vent dit doet, maar die van mij die ziet dit niet zitten hoor". Oftewel: ik vulde het al in voor Vince, voordat ik het idee überhaupt had verteld. Ik corrigeerde mijn gedachte ter plekke en zei: "Nee, weet je wat? Ik ga vanavond een zaadje planten, want wie weet staat hij er wel voor open." En het zaadje was de dag erna al een plantje, want het idee ging ook niet meer uit zijn hoofd. Joooeeee, wij gaan op sabbatical!

> 3 maanden van te voren

 • Wat neem je mee? We beginnen met het maken van een lijstje: welke spullen willen we meenemen? Wat is te missen voor 10 weken en hoeft niet mee? We proberen hierin zo minimalistisch te denken. We hebben een wasmachine, dus als we 10 setjes kleding meenemen, dan hebben we meer dan genoeg bij ons, toch? Hebben we een dakkoffer nodig? En een fietsendrager, want hoe heerlijk is het om bij Valencia aan de kust te fietsen. We besluiten ook dat we een andere auto kopen, die wat ruimer is en fijner rijdt en waardoor we geen dakkoffer meer nodig hebben. Even alvast wat tassen in de nieuwe kofferbak leggen, zodat we weten hoeveel we per categorie - you know me - kunnen vullen. Daarmee bedoel ik: 1x sporttas kleding Vince, 1x boodschappentas speelgoed Aela, etc. Zo weet ik van te voren hoeveel we max mee kunnen nemen per categorie. De categorieen die wij hebben gemaakt, zijn: - Vince: kleding, toiletspullen, etc - Cheryll: kleding, toiletspullen, etc - Aela: kleding, toiletspullen, etc - Speelgoed Aela (1 boodschappentas gevuld met speelgoed en knuffels, de rest blijft thuis) - Campingbed en matras Aela - Elektronica (rugzak met tablet, laptop, camera, opladers, oortjes, etc) - Koeltas (met eten/drinken voor onderweg) - Overig (1 boodschappentas gevuld met overige items, zoals spullen uit de keuken, want ik ben van plan om daar veel lekkere dingen te bakken, smoothies te maken, etc). Past er iets niet in de tas voor die categorie? Dan blijft het thuis onder het mom van minimalisme.

 • Communiceren naar klanten dat ik 10 weken weg ben en heeeeel slecht te bereiken ben. Ik ben van plan om Whatsapp uit te schakelen en mijn mail sporadisch (eens per week of twee weken) te lezen.

> 1 maand van te voren

 • Ik merk dat ik vooral bezig ben met het voorbereiden van ons vertrek hier in Nederland i.p.v. voorbereiden van ons verblijf in Spanje. Zeker omdat er vrienden in ons huis komen, ga je toch eens door al je kastjes, spullen en je schuur heen. En dat zijn fijne klusjes, want het is lente en dat betekent in mijn hoofd altijd een nieuwe start. Iedere week doe ik een ander klusje en dat geeft ruimte, in huis en in mijn hoofd ;)

 • Verder heb ik al vanaf 10 weken voordat we vertrekken een kalender opgehangen, waar we iedere dag een streep doorheen zetten en dichterbij ons vertrek komen.

 • Ik mail mijn klanten met een laatste reminder dat ik er binnenkort voor een langere periode niet ben. Zo heb ik nog alle tijd om vragen te beantwoorden en werkzaamheden uit te voeren en heb ik de dagen voor ons vertrek de tijd om me te focussen op inpakken i.p.v. werken. Zin in!

bottom of page